.

Mukava, että poikkesit tänne: Olet nyt Runotalon vanhassa blogissa, jossa on tarinaa vuosilta 2009 - 2017. Voimarunot jatkuvat Runotalon uusilla nettisivuilla ♥ klikkaa tästäRunopolkujen lakaisuterveisin Runotalon Sari

keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Leivo rapeaa & helppoa spelttileipää



Tahdon leipoa leipäni itse. Silloin tiedän mitä syön ja säästän ruokamenoissa. Pidän yksinkertaisista ohjeista, joita voin muunnella. Tekemisen on oltava sujuvaa. Tämän leivän valmistaminen vie vain vähän aikaa, mutta tekeminen on aloitettava ajoissa, sillä taikina nousee yön yli. 

Tein oman versioni suositusta pataleivästä. Minulla ei ollut sopivaa kannellista astiaa vapaana, joten käytin korkeareunaista keraamista lasagnevuokaa ja kanneksi laitoin neliskulmaisen peltisen piirakkavuoan nurinpäin. Uuninkestävät lasiastiatkin sopivat tarkoitukseen.


Tänään kokeilin tehdä spelttiversion. Jauhoja voi muunnella mielensä mukaan.

Yhteen leipään tarvitaan

6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 dl spelttihiutaleita
1 dl spelttijauhoja
2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä


Sekoita kulhossa jauhot, suola ja hiiva. Lisää vesi. Sekoita, mutta älä vaivaa. Eräs tv-kokki opetti, että suola ja hiiva on ripoteltava eri puolille jauhojen päälle. Ei siis samaa kasaan kuten minä olen tehnyt aina aiemmin. Sekaisinhan ne kyllä sekoittaessa menevät, mutta kuuliaisesti nyt teen kuten kokki opetti. Jokin taika siinä voi olla.

Vuoka voi olla kannellinen pata tai kuten tässä lasagnevuoka. Leipä irtoaa helposti kun voitelee vuoan oliiviöljyllä.


Kehitin itselleni sopivan systeemin: Valmistan illalla taikinan. Peitän kulhon muovikelmulla ja kahdella keittiöpyyhkeellä. Annan olla huoneenlämmössä illasta aamuun reilut 12h. Aamupäivällä sekoitan taikinan kertaalleen vedellen kulhon reunoilta keskelle päin ja annan nousta vielä 1,5 tuntia. 

Kun taikina on noussut, laitan uunin päälle: lämpö 225 astetta ja samalla tyhjä lasagnevuoka uunin keskitasolle kuumenemaan 20 minuutiksi. Ennen kuin otan vuoan uunista, sekoitan vielä taikinan valmiiksi, että se on helppo ja nopea kaataa vuokaan. Otan tyhjän sihisevän kuuman vuoan uunista, lorautan hieman oliiviöljyä vuokaan, voitelen sudin avulla vuoan reunatkin ja sitten kaadan taikinan vuokaan. Vuoka on tosi kuuma, joten varovainen saa olla. Seuraavaksi vuoka uuniin ja kansi päälle. 

Paistan 30 minuuttia ja otan kannen pois. Annan ruskistua vielä ilman kantta 20 minuuttia ja sitten otan leivän uunista. Kippaan leivän vuoasta ja anna jäähtyä peittämättä, että kuori säilyttää rapeutensa. Jos omistat ritilän, jäähdytä sen päällä. Minulla on ylösalaisin käännetty leipäkori ritilän tilalla. 

Tämä leipä on tosi maistuvaa ja ihanan rapeakuorista. Kannattaa sovittaa työvaiheet omiin aikatauluihin, jolloin leipä syntyy kuin huomaamatta. Ai, miten ihanalta tuoksuukaan koko koti!

Pataleivän ohjeita on netissä useita. Mielestäni selkeimmän ohjeen löysin täältä ja sitä käytin inspiraationi pohjana.

Aiemmin julkaisemiani reseptejä




6 kommenttia:

  1. Pataleipä on aivan ihanaa, nytkin olen tehnyt tämän vuoden puolella jo kahtena aamuna! Työ aamuina se ei tietenkään onnistu, mutta viikonloppuisin ja vapaalla herkutellaan ja ei kyllä leipä ehdi vanheta :)))
    Minä vaihtelen aina jauhoja ja lisään mm. leseitä.
    Nyt kokeilenkin tätä sinun spelttiversiota, kiitos ohjeesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin samaa mieltä kanssasi pataleivästä! Speltti puolestaan antaa kaikkiin leipiin hyvää makua ja on terveellistä. Yritin keksiä miten saisin miehelle töihin tuoreesta leivästä eväsleivät, mutta leipä pitäisi saada tosi aikaisin uuniin - arkiaamujen osalta on siis keksittävä joku toinen ratkaisu. Leipä on kyllä hyvää vielä seuraavanakin päivänä, mutta sitä vain ei taida olla jäljellä... ;)

      Ehkä kerrot blogissasi oman versiosi ja voisin kokeilla sitä <3

      Poista
    2. Spelttiä olen jonkin verran käyttänyt leivonnassa ja spelttihelmiä rakastan yli kaiken :)))
      Olenkin jo kerran postannut pataleivän ohjeen heinäkuussa, viime kesänä. Tässä linkki, jos haluat käydä kurkkaamassa, löytyy sieltä ihan postauksen lopusta, kesällä kukat saa kaiken huomion : P
      http://tuitiinatuumailee.blogspot.fi/2014_07_01_archive.html

      Poista
    3. Kiitos linkistä, käyn katsomassa. Tänäänkin on leipä menossa uuniin :)

      Ihanaa, kohta se kesä taas on. Lähestyvä kevät on parasta aikaa - kutkuttavaa odotusta <3

      Poista
  2. Nam ehdottomasti pitäisi kokeilla. Pidän kovasti leivistä joissa on makua ja ovat ns.painavia, eivätkä mitään höttöä. .

    Kirpsakkaa loppuviikkoa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen varma, että ihastut jos kokeilet. Ei ole höttöleipää :)

      Hyvää viikonlopun alkua sinulle Tiia <3

      Poista