.

Mukava, että poikkesit tänne: Olet nyt Runotalon vanhassa blogissa, jossa on tarinaa vuosilta 2009 - 2017. Voimarunot jatkuvat Runotalon uusilla nettisivuilla ♥ klikkaa tästäRunopolkujen lakaisuterveisin Runotalon Sari

perjantai 3. tammikuuta 2014

Työkalu ideointiin, unelmointiin ja ongelmanratkaisuun - MINDMAP




YOUR BRAIN IS LIKE A SLEEPING GIANT


AIVOSI MUISTUTTAVAT NUKKUVAA JÄTTILÄISTÄ

Tony Buzan



Tammikuun voimakirjeen teemana on Mind Map. Olen tehnyt ahkerasti Mind Mappeja eli mielleyhtymäkarttoja kahden viime viikon ajan. Mind Map on oivallinen keino ratkaista ongelmia, järjestellä asioita ja ideoida uutta.



  1. Mikä on Mind Map? 
  2. Mind Mapin resepti 
  3. Tony Buzan Mind Mapin keksijä 
  4. Runotalon Sarin Mind Map



1. Mikä on Mind Map?


Mind Map on tehokas tekniikka, joka valjastaa käyttöösi  täyden valikoiman aivojesi taitoja - sana, kuva, numero, logiikka, rytmi, väri ja tilanhahmotuskyky - kaikki yhdessä ainutlaatuisen tehokkaalla tavalla. Saat käyttöösi isomman osan aivojesi mahdollisuuksista. Mind Mappia voit soveltaa kaikilla elämänalueilla. Sillä voit parantaa oppimista ja selkeämpi ajattelu parantaa suorituskykyäsi.






2. Mind Mapin resepti



  1. Laita A4 tai A3 paperi vaakatasoon ja aloita keskeltä. Näin sinulla on runsaasti tilaa mielikuvitukselle. Tyhjä paperi on avoin kaikille mahdollisuuksille.
  2. Käytä keskellä mieluiten kuvaa, sillä yksi kuva vastaa tuhatta sanaa. Saat aivoille enemmän vihjeitä.
  3. Käytä värejä, sillä värit antavat vauhtia mielikuvitukselle ja tekeminen on hauskempaa.
  4. Liitä tärkeimmät isot asiat eli paksut oksat keskikuvaan ja liitä isoihin oksiin toisen tason pikkuoksia, toisen tason oksiin kolmannen tason pienempiä oksia jne. Aivot yhdistävät mielellään asioita. Jos liität oksia yhteen, ymmärrät ja muistat paljon helpommin.
  5. Tee oksista kaartuvia, sillä suorat viivat ovat aivoille tylsiä. Ne eivät ruoki mielikuvitusta.
  6. Käytä vain yhtä avainsanaa oksaa kohti.Siten aivoille jää enemmän tilaa uusille mahdollisuuksille ja yhdistelmille.
  7. Käytä mielellään paljon kuvia, piirroksia ja symboleita kaikkialla kartassasi. 
Tämä ohje perustuu  Tony Buzanin nettisivuilla oleviin ohjeisiin.



Kertaan vielä:

Tarvitset paperia, aloitat keskeltä nimeämällä aiheen tai ongelman, jota haluat käsitellä. Piirrät viivoja eli oksia, jotka ovat aluksi vahvempia ja ohenevat mitä kauempana olet aiheen ytimestä. Kaikki liittyy jollain tavalla ytimen asiaan. Tarvitset avainsanoja, joista muistat mistä on kyse - ei siis pitkiä lauseita. Avainsanat antavat enemmän tilaa uusille ideoille ja ne eivät lukitse ideaa tiettyyn kaavaan. Mitä lyhyempi avainsana, sitä enemmän jää tilaa uusille mielikuville. Esim. Jos laitat oman nimesi kokonaan oksalle niin pikkuoksia syntyy paljon vähemmän kuin jos laittaisit vain sukunimesi, jolloin saat mukaan jopa esi-isäsi. Symbolit, piirrokset ja kuvat ovat hyviä. Netissä on olemassa valmiita toimivia sähköisiä Mind Map pohjia, mutta ainakin minulla toimii parhaiten kynä ja paperi.







A PICTURE IS WORTH A THOUSAND WORDS
BUT A POEM IS WORTH A THOUSAND PICTURES


KUVA ON TUHANNEN SANAN ARVOINEN 
MUTTA RUNO ON TUHANNEN KUVAN ARVOINEN


John Carder Bush





3. Tony Buzan Mind Mapin keksijä


Seikkailin Tony Buzanin nettisivuilla ja löysin runogallerian. Hän kirjoittaa runoja - yllätyin iloisesti!

Jo nuorena poikana Tony oli vaikuttunut luonnon kauneudesta ja ihmeistä. Tonyn intohimo luontoon sai hänet kirjoittamaan ensimmäisen kirjansa. Nuoren Tonyn unelma oli tehdä työtä eläinten hyväksi. Runoutta Tony piti tylsänä. Kaikki muuttui kun hän oli 14-vuotiaana äidinkielen tunnilla ja hänen opettajansa luki luokalle runon linnusta. Runo kertoi kotkasta ja kosketti nuoren Tonyn sydäntä vahvasti. Pian hän kirjoitti ensimmäisen runonsa. Tähän mennessä Tony on kirjoittanut yli 4000 runoa.

Runouden maailma on yllättävän lähellä Mind Mapin maailmaa. Runot ovat vertauskuvallisia ja herättävät runsaasti erilaisia mielikuvia niin kirjoittajassa kuin lukijassakin. Luovuudessa on kysymys uuden keksimisestä kuten Mind Mapin tekemisessäkin.






4. Runotalon Sarin Mind Map



Tein Mind Mapin voimapuutarhastani. Voisin tehdä myös kodin sisustussuunnitelman, puutarhasuunnitelman, ajankäytön hahmotusta, Runotalon talon huoneita ja niiden sisustuksia tai voimarunojen aihealueiden pohdintaa. Voisin istua piirtelemässä viivoja ikuisesti, sillä rakastan mielleyhtymien hetkiä, jolloin uudet ideat syntyvät. Yhdistelemällä asioita löytyy paljon uutta ja innostavaa. 

Olen tehnyt huolettomia pikaisia Mind Mappeja tavalliselle A4 tulostuspaperille lyijykynällä ja nekin ovat hyödyllisiä. Nautinnollisinta on laadukkaan vesivärimaalaukseen tarkoitetun paperin käyttö. Käyttämäni lehtiön koko on A3 ja se on ollut riittävän iso. Käytin puuvärikyniä ja kokeilin myös vesivärejä. Valitse tekniikka, joka on itsellesi mieluinen. Toki luovuutta voi herätellä kokeilemalla jotain aivan uutta. 


Ideoin Runotalon tulevaisuuden liiketoimintaa eli kuvittelen mitä kaikkea voimapuutarhassa voisi tapahtua. Ydinasia voisi olla myös Runotalo, mutta on virkistävää kokeilla erilaisia asioita paperin keskelle.

Voimapuutarha on keskellä ja siitä lähtevät oksat ovat

Voimametsä
Voimarunot
Yhteistyökumppanit
Eläimet
Runotalo
Hiekkapolut
Jäsenyys
Nettipuutarha
Niitty



Nämä ovat vahvoja asioita, jotka liittyvät ydinasiaan. Yleensä nämä ovat helposti nimettävissä ja tiedossa olevia. Näistä oksista vuorostaan lähtee taas uusia asioita ja näin kartta alkaa rönsytä ja elää. Tässä kohden ei ole tarkoitus ajatella pidättyväisesti vaan voin vapaasti laittaa kaiken mieleen tulevan karttaan. Myöhemmin voin valita mitkä ovat oikeita toteutettavia ideoita. Nyt luon uutta. Piirsin kuvia ja yhdistin eri kuvia nuolilla toisiinsa. Kun piirrän niin löydän uutta kuin itsestään. Tämä Mind Map on jo edennyt eteenpäin ja minulla on syntynyt uusia ajatuksia, jotka voisin lisätä joukkoon. Päivämäärä on hyvä merkitä tai laittaa järjestynumeroita jos tekee useita karttoja.

Eilen innostuin suunnittelemaan omaa ajankäyttöäni. Tein ensin Mind Mapin aiheella Sarin ajankäyttö. Siihen laitoin kaikki kotityötkin kuten ruoan valmistaminen jne. Sitten tein erillisen Runotalon ajankäyttö Mind Mapin, johon tuli paljon uusia sivuhaaroja. Näin voin edetä yhä yksityiskohtaisempiin asioihin. Lopulta keräsin ajankäytön asiat lukujärjestyksen muotoon. Huomasin, että ajattelin toisin kuin normaalisti asioita listatessa. Nyt ymmärsin mikä kannattaa tehdä milloinkin ja miten tehtävät liittyvät toisiinsa. Uskon, että tekemällä säännöllisesti Mind Mappeja oppii tekemään niitä paremmin ja saa niistä isomman hyödyn.

Tämän kirjoitukseni kuvat ovat voimapuutarhan Mind Mapin aloituksesta. Viimeistelin Mind Mappia useampana päivänä ja se on niin henkilökohtainen kaikkine hulluine ideoineen, etten tohdi julkaista valmista kuvaa kokonaisuudessaan. Kenties jonain päivän voin laittaa voimapuutarhan Mind Mappini kehyksiin Runotalon tuvan seinälle. Varsinkin kun saan kaikkein hulluimmat ajatukseni toteutetuksi. Mind Map sopii hyvin unelmointiinkin. Kokeile sinäkin tehdä oma Mind Map!



LINKIT

Englanninkielisiä




Mind Map kuvia 
(enlanninkielisiä, mutta kuvista on hyötyä jokaiselle)

Mind map taidetta - paljon kuvia

Mind map art blogi - kuvia, hauska, inspiroiva ja hyödyllinen


Kirjoja aiheesta

Adlibris - Mind map kirjallisuutta (kaikki ovat englanninkielisiä)









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti